Faworki / chrust

Faworki / chrust
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: kasiagie
Chrust, tudzież faworki robione z przepisu mojej babci są najlepsze na świecie!

Składniki

  • Mąka tortowa 700 gram
  • Śmietana kwaśna 18% mała
  • 9 żółtek
  • Wódka 3 kieliszki
  • 1-2 łyżki miękkiego masła
  • 2 cukry wanilinowe
  • Cukier puder 4 łyżki
  • Olej do smażenia 1l

Przygotowanie

  1. Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj całą śmietanę, cukier puder, cukry wanilinowe i masło. Białka oddziel od żółtek. Do żółtek dodaj wódkę i wymieszaj. Następnie wylej powstałą miksturę na mąkę i resztę składników. Teraz najgorsze - przynajmniej dla mnie - wyrób ciasto, tak aby wszystkie składniki dokładnie połączyły się ze sobą. Pamiętaj, że w trakcie wyrabiania ciasta musisz podsypywać mąką stolnicę, żeby ciasto się do niej nie przyklejało.
    Kiedy poznać, że ciasto jest już gotowe? To proste - wtedy kiedy nie lepi się już do rąk.
    Wtedy bierzesz do rąk wałek i rozwałkowujesz ciasto, tak aby było cienkie. Pokrój w prostokąty, które na środku natnij. Przez powstałe nacięcie przewlekasz jeden koniec ciasta.

  2. Do dobrze rozgrzanego oleju, wrzucaj po kilka faworków. Garnek powinien być głęboki, tłuszczu też sporo żeby smażące się faworki nie dotykały dna.
    Smaż na złoty kolor i wyciągaj na ręcznik papierowy, żeby ciacho obciekło z tłuszczu. Przełóż na talerz i kiedy faworki wystygną posyp cukrem pudrem. Obficie. Nie żałuj sobie. :)

Komentarze do przepisu (5)

taura 13 stycznia 2014
Mam ochotę na Twoje faworki! :)
Konto usunięte 13 stycznia 2014
Twój przepis na chrust jest godny polecenia, moja babcia też takie robiła
amglad 14 stycznia 2014
mniam:)robię w sobotę z Twojego przepisu
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Mąka tortowa 700 gram
  • Śmietana kwaśna 18% mała
  • 9 żółtek
  • Wódka 3 kieliszki
  • 1-2 łyżki miękkiego masła
  • 2 cukry wanilinowe
  • Cukier puder 4 łyżki
  • Olej do smażenia 1l
Składniki