Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
jak byłam mała babcia takie robiła! teraz ja zrobiłam dla bratanicy
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 515
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1384
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 103
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 381
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 515
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1384
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 103
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 381
Składniki
Bite faworki bije się aby miały bardzo ładne bąbelki. Na stolnicę wysypuję mąkę, sól, cukier, w dołek wlewam żółtka i dodaję śmietanę. Przepis jest dosyć dokładny i powinno wyjść ciasto jak na pierogi. Jeśli jest za suche to zawsze można dobić żółtko, lub dodać śmietany. Uformowane ciasto obijam wałkiem przez 10 minut aż w cieście zaczną się tworzyć płaskie bąble. Potem ciasto powinno odpocząć godzinę pod ścierką. Później wystarczy rozwałkować, pokroić, zawinąć i usmażyć na smalcu lub oleju rzepakowym. Bardzo łatwy przepis ale trzeba w faworki włożyć trochę serca i siły :)