Faworki bez jajek

Faworki bez jajek
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Nemezja
Tanie i łatwe do wykonania faworki, proponuję od razu robić z podwójnej porcji składników.

Składniki

Przygotowanie

  1. Masło z mąką posiekać nożem, dodać spirytus i tyle śmietany, aby ciasto miało ścisłość ciasta na makaron (dość zwięzłe, nie kruszące się).
    Włożyć ciasto do garnka lub miski i dokładnie je docisnąć do dna, po czym przykryć i wstawić na całą noc do lodówki lub na 2 godziny do zamrażarki.

  2. Po wyjęciu odcinać nożem kawałki i rozwałkowywać na cienkie plastry.
    Wycinać małe prostokąty, które naciąć lekko na środku i wywinąć faworki, przewlekając przez nacięcie jeden koniec w dół lub w górę.

  3. Smażyć z obu stron w głębokim, dobrze rozgrzanym oleju, do zarumienienia się (przeprowadzić test na jednym faworku).

  4. Po usmażeniu wyłożyć faworki na ręcznik papierowy (wchłonie nadmiar tłuszczu), a następnie obsypać obficie cukrem pudrem lub delikatnie polać lekko roztopionym miodem.

Składniki
Składniki