Faworki

Faworki
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: marial9
Robienie takich ciasteczek z dzieckiem to czysta przyjemność dla rodzica, a dla dziecka wielka radość:))

Składniki

  • 0,5 kg mąki
  • 5 żółtek
  • 250 ml śmietany
  • łyżka octu lub wódki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag masła

Przygotowanie

  1. Mąkę z masłem posiekać nożem, wlać ocet lub wódkę, dodać żółtka proszek do pieczenia i śmietanę. Wyrobić ciasto. Włożyć do garnka i mocno ubijać tłuczkiem prze 20 minut. Ciasto rozwałkować na bardzo cieniutkie płaty i wyciąc z nich faworki. Usmażyć na patelni w dużej ilości tłuszczu.Ułożyć na talerzu i posypać obficie cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (6)

mimi619 02 marca 2011
Wyglądają pięknie i pysznie, ale czy nie są troszkę za grube ? Może się mylę :) Pozdrawiam !
kejtkejt 02 marca 2011
Każdy lubi co innego :) U mnie w domu takie grube znikają najszybciej. A największą radochę bratu - pomocnikowi... Czytaj całość »
Każdy lubi co innego :) U mnie w domu takie grube znikają najszybciej. A największą radochę bratu - pomocnikowi z nadmiarem energii sprawia okładanie ciasta tłuczkiem ;)
anetta73 03 marca 2011
wygladaja fantastycznie i tak zapewne smakuja,akurat na tlusty czwartek.pozdrawiam
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 0,5 kg mąki
  • 5 żółtek
  • 250 ml śmietany
  • łyżka octu lub wódki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag masła
Składniki