Faworki

Faworki
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Joanna
Słodkie karnawałowe faworki :)

Składniki

  • żółtka, 4
  • śmietana 18%, 1/2 szklanki
  • mąka, 2 szklanki
  • spirytus lub ocet, 1 łyżka
  • cukier puder i cukier waniliowy, do posypania

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać przez sito

  2. Dodać żółta, śmietanę oraz łyżkę spirytusu bądź octu

  3. Ciasto dokładnie wyrobić, później przez około 10 minut 'bić', dzięki temu podczas smażenia pojawią się na faworkach bąbelki

  4. Ciasto cienko rozwałkować

  5. Pokroić na małe prostokąty, w środku każdego prostokąta zrobić małe nacięcie

  6. Koniec prostokąta, przewlec przez nacięcie, powstanie wtedy coś na kształt kokardki :)

  7. Smażyć na oleju lub smalcu (osobiście polecam smalec)

  8. Posypać samym cukrem pudrem lub cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym

  9. Smacznego!

Komentarze do przepisu (13)

amela 27 stycznia 2010
Ufff! Nareszcie bardzo dobry przepis, bez masła, cukru w cieście, proszku do pieczenia i innych wynalazków.... Czytaj całość »
Ufff! Nareszcie bardzo dobry przepis, bez masła, cukru w cieście, proszku do pieczenia i innych wynalazków. wierzę, że Twoje faworki są kruchutkie, prawdziwy chruścik. Zapomniałaś, że do ciasta trzeba dodać także spirytus.Podrawiam.
Joanna 27 stycznia 2010
Rzeczywiście, nie napisałam żeby dodać spirytus, dzięki za uwagę, już poprawiam :)
Pozdrawiam!
Gutka 27 stycznia 2010
Ja dodaje rum zamiast spirytusu.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • żółtka, 4
  • śmietana 18%, 1/2 szklanki
  • mąka, 2 szklanki
  • spirytus lub ocet, 1 łyżka
  • cukier puder i cukier waniliowy, do posypania
Składniki