Faworki

Faworki
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: xBeatix
Pyszne chrupiące faworki mm :)

Składniki

  • mąka, 0,5kg
  • żółtka, 4-5
  • szczypta soli
  • śmietana, 1 mała
  • ocet lub spirytus, 1 łyżka
  • olej,smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę, wałkiem na stolnicy bić w ciasto do 15 min. (ciasto mozna podzielić np na 3 część aby lepiej było wałkować) rozwałkowaać na grubość ok 3mm i robić chrusty :) potem zostaje nic innego jak smażenie na złoty kolor i posypanie cukrem pudrem

Komentarze do przepisu (6)

Beata8514 09 grudnia 2009
Nie rozumiem, jak bić w ciasto do 15 min?
xBeatix 13 grudnia 2009
ciasto położyc na deskę i bić wałkiem :)
haber 20 stycznia 2010
Na pewno są smaczne,ale ciężko jest z tym biciem ciasta. Ja kiedyś też tak robiłam , a teraz od kiedy... Czytaj całość »
Na pewno są smaczne,ale ciężko jest z tym biciem ciasta. Ja kiedyś też tak robiłam , a teraz od kiedy spróbowałam innego sposobu,chętniej i częściej robię faworki.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka, 0,5kg
  • żółtka, 4-5
  • szczypta soli
  • śmietana, 1 mała
  • ocet lub spirytus, 1 łyżka
  • olej,smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania
Składniki