Faworki

Faworki
> 5-6 os.
> 30 min
średnie
tanie
Pokażę wam jak zrobić krok po kroku pyszne faworki- chrusty. Przepis jest szybki i łatwy w przygotowaniu.

Składniki

  • 320 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 6 łyżek śmietany
  • 18% cukier puder
  • 1l oleju do smażenia

Przygotowanie

  1. Do miski przesiewamy mąkę ,dodajemy żółtka , sól, cukier oraz śmietanę.
    Wszystko mieszamy a następnie ręcznie ugniatamy ciasto.

  2. Ciasto przekładamy na stolnicę.

    Wałkujemy kilkukrotnie (10-15 razy), składając za każdym razem na pół. W ten sposób wtłoczymy powietrze w ciasto. Formujemy w kulę.

  3. Odcinamy kawałek ciasta i wałkujemy bardzo cienko.

    Wycinamy nożem lub nożem do pizzy długie paski. W środku każdego paska robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta i lekko pociągamy. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Następnie wykładamy na ręcznik papierowy w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.

  4. Po ostudzeniu posypujemy faworki cukrem pudrem.

    Gotowe… Smacznego!!!

Składniki
  • 320 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 6 łyżek śmietany
  • 18% cukier puder
  • 1l oleju do smażenia
Składniki