Faworki

Faworki
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Faworki albo chrusty, popularny smakołyk w okresie karnawału tuż obok naszych smakowitych i tłuściutkich pączków. Najczęściej przygotowuje się je na Tłusty Czwartek. Przepis dostałam od mojej przyjaciółki z zapewnieniem, że jest sprawdzony a faworki są przepyszne. Nie myliła się, te chrusty są mega pyszne! Rozpływają się wręcz w ustach. Wiadomo w zrobienie faworków należy włożyć troszkę fizycznego wysiłku podczas wyrabiania ciasta, ale ich smak jest tego wart!

Składniki

  • 1/2 kg mąki (ok. 3 i 1/3 szklanki)
  • 4 żółtka
  • 4 dkg masła
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • do smażenia 2-3 kostki smalcu lub olej
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Masło roztopiłam i ostudziłam. Wszystkie składniki wymieszałam i zagniotłam. W miarę potrzeby jak ciasto nie chciało się skleić dodawałam odrobinę śmietany.
    Zagniotłam na gładką masę i w trakcie zagniatania ubijałam ciasto wałkiem tym samym co później wałkowałam.
    Chłodziłam w lodówce do 1 godziny.

  2. Rozwałkowałam bardzo cienko, tak że prześwitywała przez ciasto mata do wałkowania. Nie było potrzeby podsypywać mąką, ponieważ ciasto nie przywierało.
    Wycinałam nożykiem prostokąty 8-10 cm na 1,5 cm a w środku nich robiłam nożem przedziałek. Przewlekałam jedną cześć chrusta przez dziurkę.

  3. Smażyłam na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania koloru złotego. Wyciągałam usmażone faworki na papierowy ręcznik. Jak ostygły oprószyłam cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (3)

Maudie 01 lutego 2020
Śliczności!
Docherro 03 lutego 2020
Uwielbiam:)
fafiatko 03 lutego 2020
Chetnie bym chwyciła z ekranu :D
Składniki
  • 1/2 kg mąki (ok. 3 i 1/3 szklanki)
  • 4 żółtka
  • 4 dkg masła
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • do smażenia 2-3 kostki smalcu lub olej
  • cukier puder do posypania
Składniki