Faworki

Faworki
> 5-6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: mangiare
Stary przedwojenny przepis staropolski godny polecenia,robilam i byly bardzo pyszne

Składniki

  • 3 szklanki maki psznnej
  • maka do posypania stolnicy
  • 4 duze jajka
  • 80 g masla
  • 20 ml rumu
  • 2 kopiaste lyzki cukru pudru
  • 1/2 szklanki kwasniej smietany moze byc 18%
  • 1 kg smalcu do smazenia

Przygotowanie

  1. W malakserze wyrabiamy make z maslem lub recznie.

  2. Nastepnie dodajemy pozostale skladniki i wyrabiamy ,az sie wszystkie skladniki polacza. Kiedy ciasto jest sprezyste wykladamy na stolnice.

  3. Stolnice podsypujemy maka ,wyrabiamy jeszcze chwile ciasto a nastepnie odcinamy kawalek a pozostale ciasto przykrywamy miska ,aby nam nie wyschlo.
    Robimy paski o kilku centrymentrowej szerokosci i dlugosci, w srodku robimy dziurke i przewijamy faworki.

  4. Smazymy na rozgrzanym smalcu z obu stron ,az beda rumiane.
    kladziemy na reczniku papierowym aby ociekly z tuszczu .
    Posypujemy cukrem pudrem

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 30 stycznia
Pyszotka:)
mangiare 30 stycznia
dziekuje
Składniki
  • 3 szklanki maki psznnej
  • maka do posypania stolnicy
  • 4 duze jajka
  • 80 g masla
  • 20 ml rumu
  • 2 kopiaste lyzki cukru pudru
  • 1/2 szklanki kwasniej smietany moze byc 18%
  • 1 kg smalcu do smazenia
Składniki