Faworki

Faworki
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Smaczny i prosty przepis na faworki.

Składniki

  • 20 dag mąki
  • 3 łyżki gęstej smietany
  • 3 żółtka
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu
  • 50 dag tłuszczu do smażenia
  • 10 dag cukru pudru do posypywania
  • Cukier waniliowy
  • Łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie

  1. Mąkę zmieszać że śmietana, dodać żółtka, sól, spirytus, proszek. Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić na jednolitą masę.


  2. Ciasto ma mieć gęstość ciasta 'kluskowego'. Ciasto walkowac partiami dosyć cienko, starając się jak najmniej podsypywac maka.
    Kroic nożem paski szer 3 cm, dł 15 cm. Każdy pasek przekroic w środku wzdłuż na 5 cm i przewinac.

  3. Smażyć faworki w dobrze rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na jasno złoty kolor, przewracajac widelcem. Wyjąć, osączyć na papierze, przełożyć na talerz, oprószyć cukrem pudrem z cukrem waniliowym.

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 03 marca 2019
Pycha:)
Składniki
  • 20 dag mąki
  • 3 łyżki gęstej smietany
  • 3 żółtka
  • Szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu
  • 50 dag tłuszczu do smażenia
  • 10 dag cukru pudru do posypywania
  • Cukier waniliowy
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki