Faworki

Faworki
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Rewelacyjne, kruche, super cieniutkie faworki są tak pyszne, że u nie jednej już osoby wywołały uśmiech i wspomnienie - zupełnie jak u mojej babci :)

Składniki

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka spirytusu lub wódki
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki (mąkę, żółtka, śmietanę, masło i spirytus) umieszczamy w misce, zagniatamy ciasto i wyrabiamy jednolitą kulę.
    Ciasto dzielimy na pół. Każdą połówkę rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki (grubość ok. 1-1,5 mm) - ciasto jest bardzo elastyczne i podatne na wałkowanie.
    Następnie rozwałkowane ciasto kroimy na paski szerokości ok. 2,5 - 3 cm i każdy pasek po skosie na kawałki długości 10-15 cm (nie muszą być równe, nie ma to znaczenia).
    Każdy kawałek nacinamy wzdłuż na środku (nacięcie około 2 cm) i jeden koniec przekładamy przez nacięcie.

  2. Na patelnię wlewamy około 3 cm oleju rzepakowego (może być kokosowy) i smażymy faworki na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Jeszcze letnie faworki posypujemy cukrem pudrem i gotowe.
    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (6)

Nevermore 30 grudnia 2018
Oj tak, tak, zajadało się nimi za dzieciaka, a i teraz jak są, to szybko znikają z talerza, czy miski :D Smaczna... Czytaj całość »
Oj tak, tak, zajadało się nimi za dzieciaka, a i teraz jak są, to szybko znikają z talerza, czy miski :D Smaczna pychotka :)
slodkisentyment 30 grudnia 2018
Uwielbiam, trudno powiedzieć stop :)
Nevermore 30 grudnia 2018
To fakt, ciężko jest powiedzieć STOP, no chyba, że się skończyły :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka spirytusu lub wódki
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Składniki