Faworki

Faworki
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: kasia882
Najlepszy przepis na faworki to ten z wydłużonego zeszytu mojej mamy. Ta sama receptura od wielu lat. Niezawodna i ponadczasowa. Faworki są bardzo kruche i mocno napowietrzne. Idealne na tłusty karnawał!

Składniki

  • 150 g mąki pszennej typ 500
  • 150 g mąki krupczatki
  • 6 żółtek
  • 20 g cukru pudru
  • 3-4 łyżki śmietany 18%
  • 20 g masła w temp. pokojowej
  • 1 łyżka spirytusu, wódki czy octu
  • 2 paczki smalcu (ale może być też olej)
  • cikier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki umieścić na stolnicy i połączyć zagniatając ciasto. Ciasto zawinąć je w folię i wybić wałkiem. Odstawić ciasto do lodówki.

  2. Po tym czasie ciasto dobrze wybić wałkiem przez ok 20 minut w celu pojawienia się pęcherzyków powietrza. Ponownie zawinąć folią i wstawić do lodówki na kolejne 30 minut.

  3. Schłodzone ciasto bardzo cienko rozwałkować. Wykroić prostokątne paski, każdy z nich lekko naciąć w środku, następnie jeden z końców przewlec przez otwór.

  4. Smażymy z obu stron na gorącym tłuszczu na złoty kolor. Osączamy na ręczniku papierowym.
    Oprószamy cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (4)

fafiatko 22 listopada 2018
Jakie ladne babelki na faworkach- tez obijam ciasto :)
Jagodzianka17 23 listopada 2018
Faworki uwielbiam, mam do nich ogromną słabość
babcitereskiciasta 23 listopada 2018
Pycha.:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 150 g mąki pszennej typ 500
  • 150 g mąki krupczatki
  • 6 żółtek
  • 20 g cukru pudru
  • 3-4 łyżki śmietany 18%
  • 20 g masła w temp. pokojowej
  • 1 łyżka spirytusu, wódki czy octu
  • 2 paczki smalcu (ale może być też olej)
  • cikier puder do posypania
Składniki