Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 35
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 35
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Składniki
Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka, śmietanę, szczyptę soli, cukier, proszek do pieczenia oraz ocet albo wódkę. Nożem wymieszać wszystkie , a następnie zagnieść ciasto tak, jak na makaron. Następnie ciasto wybijać parę minut wałkiem, kilkakrotnie je składając, następnie odłożyć na pół godziny do lodówki.
Ciasto wałkować bardzo cienko i kroić nożem lub radełkiem na paski o długości 12-14 cm oraz szerokości 4 cm. W każdym pasku zrobić nacięcie. Jeden koniec przełożyć przez otwór. Aby uchronić faworki przed obsychaniem, najlepiej przykryć je wilgotną ściereczką.
Ciasteczka smażyć na złocisty kolor (nie kłaść do zbyt mocno rozgrzanego tłuszczu). Odsączone z tłuszczu na papierowych ręcznikach posypywać suto cukrem pudrem.
<strong>: ok. 65 minut</strong>Źródło: Twoje Imperium