Faworki

Faworki
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: asia67
sprawdzony przepis ze starej Kuchni Polskiej, faworki zawsze wychodzą pyszne i kruche, wbrew pozorom robi się je szybko i łatwo

Składniki

  • mąka pszenna 2 szkl
  • żółtka 7 szt
  • śmietana kwaśna 3-4 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczki
  • spirytus lub ocet 1 łyżka
  • olej do smażenia 1 l
  • cukier puder i cukier waniliowy do posypania

Przygotowanie

  1. 1. mąkę wysypać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, wymieszać, zrobić zagłębienie, wlać żółtka, śmietanę i ocet, wyrobić, ciasto ma mieć gęstość ciasta kluskowego,
    2. z ciasta uformować kulę, uderzać w nią wałkiem do ciasta, jak kula się spłaszczy, złożyć ją 3 razy i powtarzać uderzanie, czynność powtarzać
    wiele razy, zabieg powoduje, że faworki są kruchutkie,
    3. z ciasta oddzielić kawałek, rozwałkować cienko, jak najmniej podsypywać mąką, radełkiem lub nożem kroć na paski, szer ok 3 cm i długości ok 15 cm, w środku paska zrobić nacięcie 5-6 cm i przewinąć,
    4. rozgrzać tłuszcz, zrobić próbę temperatury, wrzucić kawałek ciasta, jeśli zaraz wypłynie i się zrumieni tem jest właściwa,
    5. wrzucać faworki partiami, smażyć na rumiano, wykładać na ręcznik papierowy, żeby odsączyć tłuszcz,
    6. posypywać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym,


    smacznego

Składniki
  • mąka pszenna 2 szkl
  • żółtka 7 szt
  • śmietana kwaśna 3-4 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczki
  • spirytus lub ocet 1 łyżka
  • olej do smażenia 1 l
  • cukier puder i cukier waniliowy do posypania
Składniki