Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
sprawdzony przepis ze starej Kuchni Polskiej, faworki zawsze wychodzą pyszne i kruche, wbrew pozorom robi się je szybko i łatwo
Prosta, smaczna i szybka w wykonaniu surówka z warzyw ogrodowych.
Odsłon: 475
Pistacjowiec bez pieczenia to kwintesencja słodkiej przyjemności, która zachw...
Odsłon: 9707
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 127
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 732
Sernik "Jajko sadzone" idealnie będzie pasował na świąteczny stół, choć bez o...
Odsłon: 138
Prosta, smaczna i szybka w wykonaniu surówka z warzyw ogrodowych.
Odsłon: 475
Pistacjowiec bez pieczenia to kwintesencja słodkiej przyjemności, która zachw...
Odsłon: 9707
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 127
Przepis na pyszną oraz aromatyczną babkę cytrynową, która w moim domu sprawdz...
Odsłon: 732
Sernik "Jajko sadzone" idealnie będzie pasował na świąteczny stół, choć bez o...
Odsłon: 138
Składniki
1. mąkę wysypać na stolnicę, dodać proszek do pieczenia, wymieszać, zrobić zagłębienie, wlać żółtka, śmietanę i ocet, wyrobić, ciasto ma mieć gęstość ciasta kluskowego, 2. z ciasta uformować kulę, uderzać w nią wałkiem do ciasta, jak kula się spłaszczy, złożyć ją 3 razy i powtarzać uderzanie, czynność powtarzać wiele razy, zabieg powoduje, że faworki są kruchutkie, 3. z ciasta oddzielić kawałek, rozwałkować cienko, jak najmniej podsypywać mąką, radełkiem lub nożem kroć na paski, szer ok 3 cm i długości ok 15 cm, w środku paska zrobić nacięcie 5-6 cm i przewinąć, 4. rozgrzać tłuszcz, zrobić próbę temperatury, wrzucić kawałek ciasta, jeśli zaraz wypłynie i się zrumieni tem jest właściwa, 5. wrzucać faworki partiami, smażyć na rumiano, wykładać na ręcznik papierowy, żeby odsączyć tłuszcz, 6. posypywać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym, smacznego