Faworki

Faworki
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: aniajaw
Podczas karnawału... kruche faworki to obowiązek ; )

Składniki

  • 3 szkl mąki
  • 0,5 kostki margaryny
  • 6 żółtek
  • 1 mały kubeczek kwaśnej śmietany np. 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • olej do smażenia
  • Cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki razem wymieszać i zagnieść - ciasto powinno być elastyczne.

    Gotowe ciasto należy cienko rozwałkować (podsypując mąką).
    Na rozwałkowanym cieście wykroić paseczki, każdy naciąć wzdłuż po środku i przewlec przez otwór.

    Gotowe faworki należy smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
    Usmażone wykładać na ręcznik papierowy.

    Gotowe faworki należy ułożyć warstwami na talerzu, każdą warstwę posypując cukrem podrem.

    Smacznego!

Składniki
  • 3 szkl mąki
  • 0,5 kostki margaryny
  • 6 żółtek
  • 1 mały kubeczek kwaśnej śmietany np. 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • olej do smażenia
  • Cukier puder do posypania
Składniki