Faworki

Faworki
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: agatokaj
Przepis dostałam od koleżanki z pracy:)

Składniki

  • mąka 1/2 kg
  • żółtka 6
  • śmietana 30 % gęsta 6 łyżek
  • spirytus 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • smalec 3 kostki (do smarzenia)

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać na stolnicę dodać pozostałe składniki zagnieść elastyczne ciasto.Ubić wałkiem.Bardzo cienko rozwałkować wykrawać i formować faworki.Usmażyć na rozgrzanym smalcu.Wyjmować ma papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar tłuszczu.Ułożyć na talerzu posypać cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (4)

Konto usunięte 19 stycznia 2014
Super, ale narobiłaś mi smaku !
Muszę też zrobić, ale...pomyślę o tym jutro :)
inna-inna-3939503 19 stycznia 2014
ile trzeba smietany dodac?
agatokaj 19 stycznia 2014
6 łyżek.Już poprawiam
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka 1/2 kg
  • żółtka 6
  • śmietana 30 % gęsta 6 łyżek
  • spirytus 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • smalec 3 kostki (do smarzenia)
Składniki