Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Faszerowane pomidory"
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 331
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 8
Dzisiaj podaję Wam przepis na pyszne śledzie ( matiasy ) w sosie , które wymy...
Odsłon: 9
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 331
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 8
Dzisiaj podaję Wam przepis na pyszne śledzie ( matiasy ) w sosie , które wymy...
Odsłon: 9
Składniki
Pomidory umyj pod bieżącą wodą, osusz. Z każdego odetnij wierzchołek i (za pomocą łyżeczki) delikatnie, aby nie uszkodzić skórki, wydrąż miąższ (brzeg nie powinien być cieńszy niż 1 cm). Cebulę obierz z łupin, posiekaj w drobną kostkę.
Makaron ugotuj w dużej ilości wrzącej osolonej wody zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie odcedź i przestudź.
Na patelni, na rozgrzanym oleju, zeszklij cebulę. Następnie dodaj mięso i smaż 10-15 min, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodaj miąższ z pomidorów, suszoną bazylię oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż jeszcze 7-10 min. Wystudź.
Do miski włóż wystudzone mięso, dodaj makaron oraz pokruszony ser feta; starannie wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem oraz ewentualnie solą. Tak przygotowanym farszem napełnij wydrążone pomidory.
Żaroodporne naczynie posmaruj olejem. Ułóż w nim pomidory i delikatnie skrop je olejem. Piekarnik nagrzej do temperatury 180° C. Wstaw naczynie z pomidorami, piecz 15-20 minut. Podawaj ze świeżym pieczywem oraz dipem jogurtowo-czosnkowym.
60 minut, sztuka: 150 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie