Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Faszerowane pieczone ziemniaki"
Składniki
Ziemniaki wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, pozostaw ze skórką. Ponakłuwaj je widelcem. Każdy ziemniak ułóż na kawałku folii aluminiowej. Oprósz solą i obłóż plasterkami obranego czosnku. Zawiń w folię. Piecz około 50 min w 200 st.
W tym czasie oczyść grzyby. Opłucz je starannie, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Małe sztuki pozostaw w całości. Cebulę obierz i drobno poszatkuj. W rondlu rozgrzej masło.
Na rozgrzane masło wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj przygotowane grzyby. Oprósz łyżką majeranku. Smaż kilka minut, mieszając. Podlej 4-5 łyżkami wody. Duś na małym ogniu pod przykryciem, aż grzyby zmiękną. Wlej śmietanę. Wymieszaj.
Boczek pokrój w plasterki, a potem na mniejsze kawałki. Ułóż na suchej patelni, usmaż na rumiano. Przełóż do rondla z grzybami, wymieszaj. Farsz dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Z upieczonych ziemniaków odkrój wierzchy, ostrożnie wydrąż część miąższu. Nałóż farsz grzybowy. Resztę wylej na talerz. Ustaw faszerowane ziemniaki.
Czas ok. 70 min; porcja – 280 kcal, cena 2,60 zł.Źródło: Świat kobiety