Fasolowo-bananowe brownie

Fasolowo-bananowe brownie
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: babeczka35
Pyszne ciasto, bezglutenowe, ciasto bez grama mąki. Wyszło idealne, wysokie, mięciutkie, rozpływające się w ustach, nic nie czuć fasoli. Takie nie za słodkie, jak ktoś chce bardziej słodkie to można dodać cukru czy miodu. Upieczcie, a zaskoczycie nim każdego. Bardzo polecam.

Składniki

  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 2 banany
  • 4 jajka
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu z mniszka lekarskiego ( może być miód prawdziwy )
  • 50 ml oleju
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie

  1. Fasolę dokładnie odsączmy z zalewy ( można przepłukać zimną wodą ), następnie wraz z bananami blendujemy na gładką masę, dodajemy kakao, olej i sodę i bardzo dokładnie mieszamy.

  2. W osobnej większej misce miksujemy jajka z cukrem i miodem na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce fasolowej masy i dokładnie miksujemy.

  3. Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka przez około 45-50 minut.

  4. Upieczone ciasto studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Kroimy, podajemy. Smacznego życzę.

  5. Ciasto można pokroić na 16 sporych porcji.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 01 lipca
Apetycznie wygląda:)
Składniki
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 2 banany
  • 4 jajka
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu z mniszka lekarskiego ( może być miód prawdziwy )
  • 50 ml oleju
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki