Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Fantazja limonkowo-malinowa"
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 41
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 60
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 58
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 998
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 227
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 41
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 60
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 58
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 998
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 227
Składniki
Z 2 limonek zetrzeć skórkę, z 3 wycisnąć sok. Masło utrzeć z 25 dag cukru, szczyptą soli i skórką z limonki. Kolejno wbijać jajka. Ucierając, porcjami wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wlać 10 łyżek soku z limonki. Ciasto przelać do natłuszczonej i oprószonej mąką blachy (32x39 cm). Piec 25-30 minut w 175°C.
Żelatynę wymieszać z odrobiną wody. Odłożyć nieco malin do dekoracji, a resztę rozgnieść widelcem i wymieszać z 12 dag cukru, jogurtem i 4 łyżkami soku z limonki. Śmietanę ubić na sztywno. Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Masę jogurtową połączyć z bitą śmietaną i żelatyną. Tężejący krem rozsmarować na cieście i schładzać 2 godziny. Ciasto udekorować malinami i paseczkami skórki limonki.
Czas przygotowania: ok. 60 minut bez chłodzenia.Źródło: Życie na gorąco