Fanta – styczne ciasto z mandarynkami.

Fanta – styczne ciasto z mandarynkami.
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Fantastyczne niemieckie ciasto z Fantą, ciasto jest proste i mega smaczne, wyciągając je z piekarnika, zastanawiałam się czy zdąży ostygnąć i czy wytrwa do przekładania, zapach obłędny. Przepis na to ciacho podesłała mi Kasia, bardzo je zachwalała i polecała. W Niemczech jest bardzo popularne, co prawda moja wersja jest przerobiona, bo u Kasi na ciasto jeszcze przed włożeniem do piekarnika przychodziły odsączone mandarynki, a po upieczeniu i wystygnięciu masa budyniowa, oraz masa śmietanowa, a ja przerobiłam pod siebie.

Składniki

  • Blaszka 25×30 cm
  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 100 ml oleju
  • 1 szkl. jogurtu greckiego ( szkl. 250 ml )
  • 150 ml napoju gazowanego Fanta
  • 1/4 łyżeczki soli
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Galaretka:
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 2 puszki mandarynek w syropie
  • Masa śmietanowa:
  • 600 ml śmietanki kremówki 30, 36 %
  • cukier puder do smaku
  • 3 łyżeczki żelatyny + 1/4 zimnej wody

Przygotowanie

  1. Całe jaja ubić z cukrem na puszystą i jasną masę, dodawać partiami olej i jogurt grecki, następnie wlać napój gazowany, olejek pomarańczowy i wsypać sól. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko, dodawać partiami na koniec, miksując na najmniejszych obrotach miksera, lub można użyć silikonowej szpatułki. Gotowe ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 160 C przez ok. 40 min. Ciasto pozostawić do wystygnięcia po upieczeniu, ściąć górkę z wierzchu.
    Mandarynki odsączyć z zalewy. Galaretki zalać 3 szkl. wrzątku. Gdy galaretki ostygną, wrzucić mandarynki, gdy galaretki zaczną tężeć wylać na ciasto i odstawić do lodówki.
    Kremówkę wrzucić do zamrażalnika na 20 min. w tym czasie żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Schłodzoną śmietankę upić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder do smaku, oraz napęczniałą żelatynę podgrzaną kilka sekund w mikrofali lub na parze, do płynnej konsystencji ( do płynnej żelatyny dać łyżkę śmietanki i energicznie wymieszać, następnie całość przelać do pozostałej ubitej śmietanki i krótko zmiksować do połączenia). Gotową śmietankę wyłożyć na galaretkę z mandarynkami. Wierzch można potrzeć gorzka czekoladą.
    Ciasto najlepsze na drugi dzień.

Komentarze do przepisu (6)

BEATA1978 03 lipca
Fajne ciasto. Przepis do wypróbowania :)
KORAL 04 lipca
Fajne :)
KulinarnaChwila 06 lipca
Pyszotka:))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Blaszka 25×30 cm
  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 100 ml oleju
  • 1 szkl. jogurtu greckiego ( szkl. 250 ml )
  • 150 ml napoju gazowanego Fanta
  • 1/4 łyżeczki soli
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Galaretka:
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 2 puszki mandarynek w syropie
  • Masa śmietanowa:
  • 600 ml śmietanki kremówki 30, 36 %
  • cukier puder do smaku
  • 3 łyżeczki żelatyny + 1/4 zimnej wody
Składniki