Fale Dunaju z wiśniami

Fale Dunaju z wiśniami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Naj
Sprawdzony przepis na "Fale Dunaju z wiśniami"

Składniki

  • 50 dag masła
  • 20 dag cukru
  • 3 jajka
  • 1 słoik (ok. 750 ml) kompotu z wiśni
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 20 dag mąki pszennej
  • 1/2 op. proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 450 ml mleka lpolewa czekoladowa ciemna i biała

Przygotowanie

  1. Utrzyj 1/2 masła z 15 dag cukru. Domieszaj jajka. Mąkę przesiej z proszkiem. Porcjami połącz z masą. Domieszaj śmietanę. Ciasto rozdziel. Do jednej części wsyp kakao, utrzyj. Wiśnie osącz.

  2. Blachę wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj jasne ciasto. Przykryj ciemnym ciastem i posyp wiśniami.

  3. Ciasto piecz ok. 50 minut w temp. 180o C. Wystudź. Z mleka, proszku budyniowego i reszty cukru ugotuj budyń. Wystudź. Potem utrzyj z pozostałym masłem. Krem rozsmaruj na cieście. Polewy stop.

  4. Ciemną oblej ciasto. Z białej zrób kropeczki i rozciągnij je wykałaczką tak, by powstał dekoracyjny wzorek.

    Źródło: Naj

Składniki
  • 50 dag masła
  • 20 dag cukru
  • 3 jajka
  • 1 słoik (ok. 750 ml) kompotu z wiśni
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 20 dag mąki pszennej
  • 1/2 op. proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 450 ml mleka lpolewa czekoladowa ciemna i biała
Składniki