Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Fale dunaju z pomarańczami"
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 106
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 37
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 420
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 175
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 106
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 37
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 420
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 175
Składniki
Masło utrzeć z żółtkami i 125 g cukru pudru. Z białek i reszty cukru pudru ubić sztywną pianę. Masę maślaną połączyć z mąką przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Ostrożnie wmieszać pianę z białek. 2/3 ciasta wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do reszty ciasta dodać kakao i mleko. Wymieszać i rozsmarować na jasnym cieście.
Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki, pozbawić białych błonek. Cząstki pomarańczy ułożyć paskami na ciemnym cieście. Dobrze je powciskać. Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać do twarogu wymieszanego z cukrem pudrem. Żelatynę wymieszać w 100 ml zimnej wody. Gdy napęcznieje, mieszając, podgrzać prawie do zagotowania (nie gotować, bo straci właściwości żelujące!). Połowę żelatyny dodać do masy twarogowej.
Masę rozsmarować na schłodzonym korpusie. Wstawić do lodówki do stężenia. Resztę żelatyny dodać do soku pomarańczowego. Pomarańczę obrać ze skóry i błonek, pokroić w półplastry.
Rozłożyć na stężałej masie twarogowej. Zalać sokiem usztywnionym żelatyną. Odstawić do stężenia.Źródło: Życie na gorąco