Fale Dunaju - ciasto

Fale Dunaju - ciasto
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Ciasto na każdą okazję, święta czy spotkania towarzyskie. Wracam swoimi wypiekami do ciast, które owego czasu przeżywały swoją świetność. Jednym z nich są właśnie Fale Dunaju. Ciasto, w którym jabłka oraz kolor ciasta tworzą wzór przypominający właśnie fale. Ciacho jest pyszne i mimo swojej popularności już dawno temu nie straciło na świetnym smaku!

Składniki

  • 6 jajek rozm L
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy 16g
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki masła bądź margaryny
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • do 1 kg jabłek
  • Na masę:
  • 1 budyń śmietankowy
  • 500 ml mleka
  • 1 masło 20 dkg
  • 3 łyżki cukru
  • Na polewę:
  • 12 dkg masła
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki wody lub śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka żelatyny

Przygotowanie

  1. Jabłka obrałam i pokroiłam w kostkę.

    Utarłam masło z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę i dodawałam po jednym jajku nie przerywając ucierania. Dodałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszałam na jednolitą masę. Podzieliłam ją na dwie części.
    Do jednej miski z połową ciasta dodałam przesiane kakao i wodę. Wymieszałam.

  2. Białe ciasto wylałam do blaszki 21x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyłożyłam na nie pokrojone w kostkę jabłka. Delikatnie przycisnęłam je dłonią. Na jabłka wylałam kakaową część ciasta. Piekłam ok. 50 minut w 180 stopniach.

    Po upieczeniu odstawiłam do całkowitego ostudzenia.

  3. Ugotowałam budyń wedle przepisu na opakowaniu z dodatkiem 3 łyżek cukru. Ostudziłam.
    Masło rozwierciłam i łyżką po dodawałam budyń aż się skończył. Utarłam masło i budyń na puszystą masę.
    Wyłożyłam na ostudzone ciasto w miarę możliwości równo rozprowadzając masę.

  4. Zrobiłam polewę czekoladową.

    W rondelku rozgrzałam masło z 2 łyżkami wody. Dodałam przesiane kakao oraz cukier. Wszystko rozpuściłam doprowadzając do delikatnego wrzenia.
    W 1/5 szklanki gorącej wody rozpuściłam żelatynę i wlałam do masy. Zdjęłam z ognia i mieszałam do uzyskania jednolitej aksamitnej konsystencji. Ostudziłam.

    Ostudzoną polewą polałam ciasto, wyrównałam i wstawiłam do lodówki.

    Dobrze będzie jak ciasto odstoi kilka godzin w lodówce zanim się je pokroi.

Komentarze do przepisu (10)

Docherro 07 listopada
Przepyszne ciasto i nigdy się nie znudzi,moje ulubione od lat:)
ElMar 07 listopada
Bardzo smaczne ciasto:)
Maudie 07 listopada
Świetne ciacho :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 6 jajek rozm L
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy 16g
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki masła bądź margaryny
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • do 1 kg jabłek
  • Na masę:
  • 1 budyń śmietankowy
  • 500 ml mleka
  • 1 masło 20 dkg
  • 3 łyżki cukru
  • Na polewę:
  • 12 dkg masła
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki wody lub śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka żelatyny
Składniki