Esy Floresy - czyli chrust lany

Esy Floresy - czyli chrust lany
> 1-2 os.
> 15 min
średnie
przystępne
Chrupiące zawijaski w sam raz na Tłusty czwartek!

Składniki

  • mąka, 200 g
  • jajka, 3 szt
  • mleko, 150 ml
  • cukier wanilinowy, 1 łyżeczka
  • sól, 1 szczypta
  • olej do smażenia, 1 l

Przygotowanie

  1. W wysokim naczyniu miksujemy żółtka z mlekiem. Dodajemy przesianą mąkę , szczyptę soli i cukier wanilinowy. Robimy gładkie , jednolite ciasto. Na koniec mieszamy z ubitymi na sztywną pianę białkami. ( Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęstszą niż na naleśniki ). W garnku rozgrzewamy olej. Łyżką lub tak jak ja ze szprycy wyciskamy na olej dowolne wzorki - różyczki ... zawijasy ... i co tylko nam się podoba. Smażymy do zezłocenia. Odsączamy na papierowym ręczniku. Posypujemy cukrem pudrem! * Jeśli robimy na ostro - z papryką nie dodajemy cukru wanilinowego do ciasta! Smacznego!

Komentarze do przepisu (6)

irma 03 lutego 2013
Wyglądają na bardzo chrupiące, super przekąska na tłusty czwartek, lub przy oglądaniu filmu, lub do piwka.5
anetas197601 04 lutego 2013
super te esy floresy, zupełnie o nich zapomniałam, dzięki za przypomnienie :))) 5
Jasienka1 04 lutego 2013
Przepis bardzo na czasie:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka, 200 g
  • jajka, 3 szt
  • mleko, 150 ml
  • cukier wanilinowy, 1 łyżeczka
  • sól, 1 szczypta
  • olej do smażenia, 1 l
Składniki