Ekspresowy sernik na zimno

Ekspresowy sernik na zimno
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Przepis na ten sernik znalazłam w zeszycie mamy i myślę, że jest doskonały dla wszystkich zabieganych :)

Składniki

  • 500 g twarogu (może być z wiaderka)
  • 2 galaretki w ulubionych smakach (u mnie to przeźroczysta winogronowa i malinowa)
  • 200 ml śmietanki 30-36%
  • 10-12 ciasteczek petite beurre (kakaowe lub maślane)
  • 200 g ulubionych owoców (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Każdą galaretkę rozpuszczam w 250 ml gorącej wody i odstawiam do wystygnięcia.
    Twaróg dzielę na dwie miski, śmietankę ubijam i dzielę po równo do dwóch porcji twarogu.
    Każdą porcję delikatnie mieszam, dodaję wystygniętą galaretkę i lekko miksuję do połączenia składników.
    Do foremki na babkę o średnicy górnej 20-22 cm wlewam pierwszą porcję twarogu z galaretką, wciskam w masę połowę porcji owoców, układam połowę ciasteczek i wstawiam do lodówki do zastygnięcia.
    Następnie tak samo postępuję z drugą warstwą. Sernik wstawiam do lodówki do zastygnięcia.
    Żeby sprawnie wyciągnąć ciasto z foremki do babki, zanurzam foremkę na kilka sekund w gorącej wodzie, a po chwili sernik powinien wyjść.
    Wykonując sernik w standardowej blaszce, zaczynamy od układania ciasteczek, na to pierwszą masę, wciskamy owoce, układamy ciasteczka, po zastygnięciu wylewamy drugą masę i ponownie odstawiamy do zastygnięcia.
    Górę ciasta ozdabiam owocami i ekspresowy sernik na zimno gotowy

Komentarze do przepisu (12)

Futka 23 czerwca
Bajecznie się prezentuje :)
KORAL 24 czerwca
Świetnie wygląda :)
Docherro 24 czerwca
Śliczny i smakowity:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g twarogu (może być z wiaderka)
  • 2 galaretki w ulubionych smakach (u mnie to przeźroczysta winogronowa i malinowa)
  • 200 ml śmietanki 30-36%
  • 10-12 ciasteczek petite beurre (kakaowe lub maślane)
  • 200 g ulubionych owoców (opcjonalnie)
Składniki