Ekspresowe pierniczki pyszne i mięciutkie

Ekspresowe pierniczki pyszne i mięciutkie
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Witam serdecznie, propozycja na pyszne i mięciutkie pierniczki, które nie muszą leżakować :).

Składniki

  • Z podanej porcji wyjdzie 2 blachy pierniczków
  • 500 g mąki pszennej (typ do 550)
  • 180 g cukru trzcinowego (ewentualnie białego)
  • 150 g śmietany 18%
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 30 g kakao ciemnego (bez cukru)
  • 80 g oleju (około 90 ml ) może być masło
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 3 łyżki miodu
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody, szczypta soli
  • na lukier:
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • około 100 g cukru pudru

Przygotowanie

  1. Do miski przekładam cukier, dodaję jajka i roztrzepuję rózgą. Następnie dodaję olej, śmietanę, szczyptę soli, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i nadal mieszam rózgą, tak żeby cukier się rozpuścił.

    Następnie dodaję kakao, które przesiewam z łyżką mąki, i pozostałą mąkę. Składniki mieszam łyżką żeby się połączyły i wykładam na blat podsypany mąką.
    Ciasto wyrabiam przez chwilę, tak żeby stało się gładkie i lśniące, ciasta podczas wyrabiania nie naciskam zbyt mocno, ponieważ jest klejące.

    Wyrobione ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około 30 minut.

  2. Po 30 minutach – pieczenie pierników:
    Ciasto rozwałkowuję na blacie lekko podsypanym mąką na grubość około 1,5 centymetra (można rozwałkować cieniej), i wykrawam pierniczki.

    Pierniczki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrawki zagniatam, zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na czas pieczenia pierwszej partii ciastek.

  3. Pieczenie:
    Pierniczki piekę w temperaturze 180°C, na środkowej półce około 16 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.

    Upieczone zdejmuję z blachy i dostawiam do wystudzenia:

  4. Dekoracja:
    Pierniczki można udekorować lukrem lub polewą czekoladową, ja udekoruję lukrem.
    Do miseczki przekładam cukier puder (najlepiej jest dodawać cukier stopniowo), dodaję 2 łyżki zimnej wody, łyżeczkę soku z cytryny i energicznie mieszam rózgą. Lukier nie powinien być za gęsty.

    Tak przygotowanym lukrem dekoruję pierniczki, pierniczek zanurzam w lukrze i palcami smaruję.

    Pierniczki są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

    PS. pierniczki najlepiej jest przechowywać w zamkniętym pojemniku, plastikowym, metalowym lub szklanym.

Komentarze do przepisu (1)

konhambos 01 grudnia 2019
Pyszne!
Składniki
  • Z podanej porcji wyjdzie 2 blachy pierniczków
  • 500 g mąki pszennej (typ do 550)
  • 180 g cukru trzcinowego (ewentualnie białego)
  • 150 g śmietany 18%
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 30 g kakao ciemnego (bez cukru)
  • 80 g oleju (około 90 ml ) może być masło
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 3 łyżki miodu
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody, szczypta soli
  • na lukier:
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • około 100 g cukru pudru
Składniki