Ekspresowe pączusie serowe

Ekspresowe pączusie serowe
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: dagita
Małe niewinne pączusie serowe, które zasmakują każdemu łasuchowi. W dodatku robi się je bardzo szybko. Ciekawostka - same odwracają się podczas smażenia nawet kilka razy :)

Składniki

  • 250 g twarogu
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka wódki (lub spirytusu)
  • szczypta soli
  • olej

Przygotowanie

  1. Twaróg (u mnie z wiaderka) miksujemy z cukrami, mąką wymieszaną z solą i sodą oczyszczoną, śmietaną, jajkami oraz wódką. Powstałe ciasto będzie klejące, dlatego do małej miseczki nalewamy trochę oleju, smarujemy nim dłonie, a następnie z ciasta formujemy małe kulki nie większe niż wielkość orzecha włoskiego i układamy na tacy posmarowanej olejem, aby łatwiej się odklejały. Pączusie smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Olej nie może być zbyt gorący, gdyż będą surowe w środku. Usmażone pączusie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (2)

jacek190 24 stycznia 2016
okropność nie polecam !
dagita 03 lutego 2016
Czemu okropność?
Składniki
  • 250 g twarogu
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka wódki (lub spirytusu)
  • szczypta soli
  • olej
Składniki