Ekspresowe kruche ciasteczka z powidłam

Ekspresowe kruche ciasteczka z powidłam
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Ekspresowe kruche ciasteczka z powidłam

Składniki

  • (porcja na ok 16 dużych sztuk)
  • Masło 150 g
  • Mąka pszenna 200 g
  • Cukier puder 2 łyżki
  • Jajko
  • +ulubiony dodatek : powidła, czekolada, plateresk jabłka itp.

Przygotowanie


  1. Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto. Ciasto wychodzi lekko klejące blat i ciasto posypać mąką i rozwałkować na grubość ok 3 mm. Wyciąć kwadraty u mnie wyszło 16 sztuk. Na środek każdego kwadrata nałożyć łyżeczkę powideł.

    Dwa przeciwległe rogi nałożyć na siebie na środku ciastka i lekko docisnąć. Jak to zrobić zobaczysz w filmie poniżej.

    Ciastka przełożyć na papier do pieczenia. Piec ok. ok 20 minut w temperaturze 180 stopni. (wkładamy do nagrzanego piekarnika.)

    Gotowe posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Komentarze do przepisu (2)

DoktorGosia 03 marca 2020
Uwielbiam takie ciasteczka:) Powrót do dzieciństwa gwarantowany:)
Maudie 03 marca 2020
Pyszne maleństwa:)
Składniki
  • (porcja na ok 16 dużych sztuk)
  • Masło 150 g
  • Mąka pszenna 200 g
  • Cukier puder 2 łyżki
  • Jajko
  • +ulubiony dodatek : powidła, czekolada, plateresk jabłka itp.
Składniki