Ekspresowe ciasto z truskawkami na oleju

Ekspresowe ciasto z truskawkami na oleju
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kasiek189
Wykonanie ekspresowe, a zjedzenie jeszcze szybsze!

Składniki

  • 3 jajka w temp. pokojowej
  • 1,5 szklanki mąki (użyłam orkiszowej)
  • 0.5 szklanki oleju
  • pół szklanki cukru pudru lub więcej wedle uznania
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g owoców (użyłam truskawek rozmrożonych)
  • +odrobina mąki lub skrobi ziemniaczanej w przypadku mrożonych owoców

Przygotowanie

  1. Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem pudrem (użyłam zmielonego słodzika).

  2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do mąki dodajemy olej i ubite jajka. Wszystko dokładnie miksujemy.

  3. Formę (20 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Owoce jeśli rozmrożone obtaczamy delikatnie mąką lub skrobią ziemniaczaną i wciskamy je na wierzch. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na 50-60 minut. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

Składniki
  • 3 jajka w temp. pokojowej
  • 1,5 szklanki mąki (użyłam orkiszowej)
  • 0.5 szklanki oleju
  • pół szklanki cukru pudru lub więcej wedle uznania
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g owoców (użyłam truskawek rozmrożonych)
  • +odrobina mąki lub skrobi ziemniaczanej w przypadku mrożonych owoców
Składniki