Ekspresowe ciasto czekoladowe z polewą – pyszne, szybkie, tanie

Ekspresowe ciasto czekoladowe z polewą – pyszne, szybkie, tanie
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Jeszcze jedno ciasto czekoladowe, ale robione inna metoda. Pyszne, wilgotne z rewelacyjną polewa czekoladową. Przepis na ekspresowego „murzynka” okazał się wielkim hitem. Kilka osób napisało mi jednak, ze nie lubią smaku sody. Dzisiaj pokaże Wam nieco inny przepis na bazie proszku do pieczenia i robiony odrobine inaczej.

Składniki

  • Ciasto:
  • 180 g maki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 70 g oleju roślinnego
  • 3/4 szklanki wrzątku
  • Polewa:
  • 50 g masła
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 ml mleka

Przygotowanie

  1. Do miski wbić jajka, dodać do nich szczyptę soli i utrzeć na puszysta masę z cukrem.

    Następnie do utartych jaj, ciągle mieszając, dodać olej.

  2. Do tak przygotowanej masy przesiać wszystkie suche składniki i dobrze wymieszać.

    Na koniec wlać gorącą wodę i dobrze połączyć z masą.

  3. Ciasto przelać do formy o średnicy 20 cm i piec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C. grzanie góra – dół. Piec do suchego patyczka 35 – 45 minut.

    Upieczone ciasto wystudzić na kratce.

  4. Zrobić polewę: W garnuszku zagotować mleko z masłem. Kiedy masło się rozpuści, garnek zdjąć z grzania i wrzucić do niego pokrojoną w mniejsze kawałki czekoladę. Czekoladę dobrze rozpuścić w mleku i gotową polewę odstawić do ostygnięcia.

    Kiedy ciasto przestygnie, wyjąć je z formy i polać tężejącą polewą.

    Smacznego!

Komentarze do przepisu (5)

SlodkiSmakPasji 30 stycznia
Slinka cieknie na widok tego ciasta!Pozdrawiam!
Dariusz-D 30 stycznia
Bardzo piękne ciasto.
Gratuluję serdecznie :-)
KulinarnaChwila 31 stycznia
Pyszotka:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto:
  • 180 g maki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 70 g oleju roślinnego
  • 3/4 szklanki wrzątku
  • Polewa:
  • 50 g masła
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 50 ml mleka
Składniki