Do miski wbić jajka, dodać do nich szczyptę soli i utrzeć na puszysta masę z cukrem.
Następnie do utartych jaj, ciągle mieszając, dodać olej.
Do tak przygotowanej masy przesiać wszystkie suche składniki i dobrze wymieszać.
Na koniec wlać gorącą wodę i dobrze połączyć z masą.
Ciasto przelać do formy o średnicy 20 cm i piec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C. grzanie góra – dół. Piec do suchego patyczka 35 – 45 minut.
Upieczone ciasto wystudzić na kratce.
Zrobić polewę: W garnuszku zagotować mleko z masłem. Kiedy masło się rozpuści, garnek zdjąć z grzania i wrzucić do niego pokrojoną w mniejsze kawałki czekoladę. Czekoladę dobrze rozpuścić w mleku i gotową polewę odstawić do ostygnięcia.
Kiedy ciasto przestygnie, wyjąć je z formy i polać tężejącą polewą.
Smacznego!
Komentarze do przepisu (5)
Gratuluję serdecznie :-)
*Przejdziesz do wersji klasycznej