Eklerki z masą budyniową

Przepis dnia 2014-10-23
Eklerki z masą budyniową
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: gogusia
Następny deser z parzonego ciasta. Polecam bo smaczne :)

Składniki

  • 250 ml wody
  • pół kostki margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 duże jajka
  • masa: budyń śmietankowy na 3/4 litra mleka
  • 3/4 litra mleka
  • pół szklanki cukru
  • galaretka agrestowa lub inna
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • kostka masła prawdziwego (200 g)
  • do dekoracji: 50 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady białej

Przygotowanie

  1. Wodę gotujemy z margaryną i solą. Do gotującej dodajemy mąkę i energicznie rozcieramy grudki. Gdy wystygnie wbijamy jajka i proszek do pieczenia, ubijamy mikserem na gładką masę. Za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy wyciskamy podłużne kształty, u mnie tak około 3 na 10 centymetrów. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku do 220 * na złoty kolor, ciasto musi być dobrze wypieczone, tak około 15 min. a następnie przy uchylonych drzwiczkach następne 5 min. Gdy się upieką i wystygną kroimy na połowę.

  2. Robimy krem.
    Dwie szklanki mleka gotujemy z cukrem, do trzeciej wsypujemy budyń, mąkę ziemniaczaną, gotujemy budyń.
    do gorącego dodajemy galaretkę, dobrze mieszamy by się rozpuściła w budyniu. Zostawiamy do wystudzenia. Ucieramy z kostką masła na gładką masę.
    Nakładamy masę na eklerki i przykrywamy. Rozpuszczamy czekolady oddzielnie w miseczkach, płynną nakładamy do woreczka śniadaniowego, ucinamy koniuszek i dekorujemy nasze ciacha.

    SMACZNEGO

Komentarze do przepisu (15)

Konto usunięte 20 października 2014
eklerki wyglądają bardzo apetycznie :-), a krem jest ciekawy myślę z dodatkiem galaretki :-)
Futka 20 października 2014
Wspaniałe eklerki! A wyglądają przepysznie! :)
Kardamoniczka 20 października 2014
Fiu fiu eklerki wyglądają świetnie, szczerze się przyznam, że jeszcze nigdy nie miałam okazji robić parzonego... Czytaj całość »
Fiu fiu eklerki wyglądają świetnie, szczerze się przyznam, że jeszcze nigdy nie miałam okazji robić parzonego ciasta. Coś tak czuje, że do takich słodkości fajnie komponuje się zielona herbata z teekanne czy innej firmy. Przynajmniej ja taką praktykę przyjęłam, żeby łączyć słodkości z herbatą.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 250 ml wody
  • pół kostki margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 duże jajka
  • masa: budyń śmietankowy na 3/4 litra mleka
  • 3/4 litra mleka
  • pół szklanki cukru
  • galaretka agrestowa lub inna
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • kostka masła prawdziwego (200 g)
  • do dekoracji: 50 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady białej
Składniki