Egzotyczne muffinki

Egzotyczne muffinki
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Bardzo miękkie, wilgotne i delikatne babeczki z ananasem, mango, kokosem i kardamonem.

Składniki

  • Mąka pszenna - 250g
  • Masło w temp pokojowej - 150g
  • Cukier - 150g
  • Jajka - 3szt
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Sól - szczypta
  • Jogurt naturalny - 2 łyżki
  • Mango (może być mrożone) - 200g
  • Ananas (może być mrożony) - 200g
  • Wiórki kokosowe - 4 łyżki
  • Kardamon mielony - 1 łyżka
  • Do posypania przed pieczeniem - cukier kokosowy

Przygotowanie

  1. Połowę mango i połowę ananasa miksujemy na gładką masę blenderem. Drugą połowę kroimy w kostkę.
    Ciepłe masło ucieramy z cukrem. Miksując, dodajemy po kolei resztę składników: jajka, puree z owoców, jogurt, sól, kardamon, mąkę, proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy kokos i pokrojone owoce, mieszamy łyżką.

    Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wylewamy do nich ciasto, zostawiając trochę miejsca na wyrośnięcie. Górę posypujemy cukrem kokosowym.

  2. Pieczemy w 180 stopniach 20-25 minut. Studzimy na kratce.

    Najlepsze są następnego dnia.

Komentarze do przepisu (1)

Jakie pyszne muffinki :)
Składniki
  • Mąka pszenna - 250g
  • Masło w temp pokojowej - 150g
  • Cukier - 150g
  • Jajka - 3szt
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Sól - szczypta
  • Jogurt naturalny - 2 łyżki
  • Mango (może być mrożone) - 200g
  • Ananas (może być mrożony) - 200g
  • Wiórki kokosowe - 4 łyżki
  • Kardamon mielony - 1 łyżka
  • Do posypania przed pieczeniem - cukier kokosowy
Składniki