Dżem dyniowy

Dżem dyniowy
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: ElMar
Przepis na pyszny dżem dyniowy.

Składniki

  • 2kg dyni
  • 50 g cukru (można dodać więcej jeżeli jest za mało słodkie)
  • 3 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • łyżeczka cynamonu
  • ok 2 cm świeżego imbiru (może być również w proszku)
  • żelfix

Przygotowanie



  1. Z dyni przygotować mus
    Dynie pokroić razem ze skórka na mniejsze kawałki i usunąć pestki. Kawałki dyni ułożyć skórka do dołu na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 35 minut (wbity widelec powinien łatwo wchodzić). Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.
    Upieczony miąższ dyni wyjąć i zmiksować go blenderem na gładką masę.
    Do przygotowanego musu dyniowego dodać drobno pokrojone pomarańcze, cytrynę, cynamon i imbir ( z cytryny i pomarańczy usunąć pestki i skórkę), ponownie wszystko zmiksować .
    Chwilę gotować na małym ogniu, dodać żelfix.

Komentarze do przepisu (3)

fafiatko 17 października
Pysznie i aromatycznie!
KulinarnaChwila 18 października
Super ;)
Maudie 19 października
Pyszny dżemik!
Składniki
  • 2kg dyni
  • 50 g cukru (można dodać więcej jeżeli jest za mało słodkie)
  • 3 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • łyżeczka cynamonu
  • ok 2 cm świeżego imbiru (może być również w proszku)
  • żelfix
Składniki