Dyniowy sernik na zimno

Dyniowy sernik na zimno
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: dragonik7
Nie za słodki, lekki, prosty w przygotowaniu. Cieszy nie tylko podniebienie ale również zachwyca swoim wyglądem.

Składniki

  • 150 g masła
  • 200 g herbatników
  • 1.5 kg dyni (obranej i pokrojonej w kostkę)
  • 600 g serka waniliowego homogenizowanego
  • 1 cukier waniliowy
  • 150 ml soku pomarańczowego
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 30 g żelatyny
  • 2 galaretki pomarańczowe

Przygotowanie

  1. Tortownicę o średnicy 26cm smarujemy masłem.

    Herbatniki kruszymy, mieszamy z roztopionym masłem. Wykładamy na spód tortownicy, lekko ugniatamy.

    Pokrojoną dynię wrzucamy do garnka, podlewamy 1/2 szklanki wody. Gotujemy aż dynia będzie miękka.  Ugotowaną dynię wyjmujemy do miski za pomocą łyżki cedzakowej, dodajemy cukier waniliowy, cukier puder i blendujemy na gładką masę.

  2. Dzielimy na 2 części.
    Do jednej dodajemy serek waniliowy, łączymy delikatnie rózgą.

    Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki przegotowanej, wystudzonej wody. Odstawiamy do napęcznienia. W tym czasie podgrzewamy sok pomarańczowy. dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy do masy serowo-dyniowej. Delikatnie łączymy. Masę wylewamy na herbatnikowy spód. Wstawiamy do lodówki, pozostawiamy do stężenia.

  3. Galaretki rozpuszczamy w ok 150-160 ml wrzątku. Dodajemy do pozostawionej dyni. Studzimy. Pomału wylewamy na wierzch sernika. Pozostawiamy do stężenia (najlepiej a całą noc)

Komentarze do przepisu (10)

SlodkoSlodka83 08 września 2019
Wspaniale się prezentuje :-)
slodkisentyment 09 września 2019
Super :)
kucharka-amatorka 09 września 2019
Cudo!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 150 g masła
  • 200 g herbatników
  • 1.5 kg dyni (obranej i pokrojonej w kostkę)
  • 600 g serka waniliowego homogenizowanego
  • 1 cukier waniliowy
  • 150 ml soku pomarańczowego
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 30 g żelatyny
  • 2 galaretki pomarańczowe
Składniki