Dyniowo pomarańczowe brownie

Dyniowo pomarańczowe brownie
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Lekko chrupiące na zewnątrz, wilgotne w środku i bardzo mocno czekoladowe. Brownie z dodatkiem dyni i skórki pomarańczowej.

Składniki

  • Czekolada mleczna - 100g
  • Czekolada gorzka - 100g
  • Masło - 150g
  • Cukier - 40g
  • Mąka pszenna - 120g
  • Kakao - 2 łyżki
  • Puree z dyni - 200g
  • Jajko - 3szt
  • Skórka pomarańczowa - 2 łyżki + do dekoracji
  • Cukier puder do posypania (ewentualnie)

Przygotowanie

  1. Ciasto robiłam na tortownicy 25cm.

    Czekolady dzielimy na kostki i razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jeśli masa będzie bardzo gorąca to chwilę ją studzimy.

    Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę, kakao, dynię i skórkę pomarańczową. Na końcu dodajemy powoli rozpuszczone czekolady z masłem.

    Wylewamy do natłuszczonej formy i pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Po wyjęciu dekorujemy skórką pomarańczową. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Brownie najlepsze jest na świeżo.

Składniki
  • Czekolada mleczna - 100g
  • Czekolada gorzka - 100g
  • Masło - 150g
  • Cukier - 40g
  • Mąka pszenna - 120g
  • Kakao - 2 łyżki
  • Puree z dyni - 200g
  • Jajko - 3szt
  • Skórka pomarańczowa - 2 łyżki + do dekoracji
  • Cukier puder do posypania (ewentualnie)
Składniki