Dyniowe rogaliki z nutella od ilovebakepl

Dyniowe rogaliki z nutella od ilovebakepl
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: ilovebakepl
Dynia jest prawie niewyczuwalna, ale pięknie zabarwiła ciasto na żółto. Do środka dodałam nutellę, ale może być to Twoja ulubiona marmolada, dżem lub inny krem czekoladowy.

Składniki

  • 400 g mąki tortowej 1,5 łyżeczki drożdży suchych lub 40 g świeżych 3/4 szklanki mleka
  • 2 żółtka 2 łyżki puree z dyni, czubate
  • 70 g masła lub margaryny 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • mały słoiczek nutelli 1 jajko łyżka mleka/wody
  • ok. 50 g płatków migdałowych

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy i łączymy z suchymi drożdżami ( używając świeżych wykonujemy wcześniej zaczyn ) oraz solą. Mleko podgrzewamy razem z cukrami oraz masłem ( powinno się rozpuścić ). Żółtka ucieramy i łączymy z dyniowym puree. Dodajemy powoli ciepłą mieszankę mleka i łączymy z suchymi składnikami. Wymieszane drewnianą łyżką ciasto odstawiamy na 5 min. Po tym czasie ciasto dokładnie wyrabiamy. Nie powinno kleić się do rąk. Gotowe ciasto wkładamy do dużej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do podwojenia objętości.

    Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na okrąg o grubości ok. 0,5 cm. Wykrawamy trójkąty nożykiem do pizzy lub zwykłym ostrym nożem. Nakładamy na każdy 1 łyżeczkę kremu nutella. Zwijamy od szerszej ku węższej części. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 min.

    Po tym czasie rogaliki smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem lub wodą i oprószamy płatkami migdałowymi. Pieczemy w temp. 180 C przez 15-20 min do zarumienienia skórki. źródło: ilovebake.pl

Składniki
  • 400 g mąki tortowej 1,5 łyżeczki drożdży suchych lub 40 g świeżych 3/4 szklanki mleka
  • 2 żółtka 2 łyżki puree z dyni, czubate
  • 70 g masła lub margaryny 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • mały słoiczek nutelli 1 jajko łyżka mleka/wody
  • ok. 50 g płatków migdałowych
Składniki