Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Pankejki dyniowe pachnące jesienią

Składniki

  • SKŁADNIKI:
  • 200 g purée z dyni hokkaido
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 szkl. mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła klarowanego

Przygotowanie

  1. Dynię obrać ze skórki za pomocą obieraczki do warzyw i pokroić na male kawałki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego piekarnika do 170°C. Piec ok 30 do miękkości dyni.

    Zblendować na gładką masę.

    Do misy wsypać ksylitol, mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Dobrze wymieszać. Dodać purée, jogurt, jajka oraz rozpuszczone i ostudzone masło. Wszystkie składniki wymieszać mikserem na niskich obrotach na gładką masę.

    Na rozgrzaną patelnię nakładać łyżką ciasto i piec na małym na rumiany kolor z obu stron. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i posmarować konfiturą żurawinową.

    Smacznego!

Składniki
  • SKŁADNIKI:
  • 200 g purée z dyni hokkaido
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 szkl. mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła klarowanego
Składniki