Dyniowe muffinki

Dyniowe muffinki
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Dzieci na pewno je polubią.

Składniki

  • Starta dynia 1 szklanka
  • Mąka pszenna 1 ½ szklanki
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Soda oczyszczona ½ łyżeczki
  • Cukier brązowy 1 szklanka
  • Cukier waniliowy 1 szt.
  • Jajka 2 szt.
  • Mleko 4 łyżki
  • Masło roztopione ½ kostki
  • Szczypta soli

Przygotowanie

  1. Jajka roztrzepać widelcem, dodać startą dynię, roztopione ostudzone masło i mleko.

  2. Do innej miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, oba cukry. Dokładnie połączyć suche i mokre składniki ze sobą.

  3. Foremki na muffinki posmarować tłuszczem, nałożyć ¾ przygotowanym ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 20 minut. Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 19 października
Super :)
Składniki
  • Starta dynia 1 szklanka
  • Mąka pszenna 1 ½ szklanki
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Soda oczyszczona ½ łyżeczki
  • Cukier brązowy 1 szklanka
  • Cukier waniliowy 1 szt.
  • Jajka 2 szt.
  • Mleko 4 łyżki
  • Masło roztopione ½ kostki
  • Szczypta soli
Składniki