Dyniowe donaty z piekarnika

Dyniowe donaty z piekarnika
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Donaty są z pewnością odmianą pączków i tak samo kojarzy się je z karnawałem. Polecam mój wypiek z piekarnika, gdyż jest mniej kaloryczny, a dynia dodaje mu pięknego koloru. Z podanych proporcji powinno wyjść około dwudziestu kilku ciastek.

Składniki

  • 3 szkl. mąki pszennej tortowej 1 szkl.=250 ml
  • 2 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g roztopionego masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
  • 1 szkl. puree z dyni
  • 1 tabliczka białej czekolady + 5-6 łyżek mleka
  • 1 opakowanie posypki do ciastek

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski. Dodać cukier, drożdże, sól, jajka, puree z dyni, roztopione letnie masło, ekstrakt waniliowy i ciepłe mleko. Zarobić ciasto. Następnie wyrabiać 10-15 minut, aż stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od ręki. Przykryć miskę ściereczką na godzinę. W tym czasie ciasto wyraźnie urośnie. Wtedy wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę. Lekko porozciągać palcami na grubość 2-3 cm. Szklanką wykrawać kółka. W każdym kółku małym kieliszkiem wykroić środek. Tak przygotowane donaty układać w foremce na papierze do pieczenia. Te które się nie zmieszczą w foremce zostawić na stolnicy. Jedne i drugie przykryć ściereczką na kolejną godzinę. Piec partiami w nagrzanym piekarniku 15-18 minut, aż ładnie się zrumienią. Po upieczeniu i wystudzeniu posmarować białą czekoladą rozpuszczoną w ciepłym mleku. Na koniec posypka.

Komentarze do przepisu (7)

KulinarnaChwila 24 stycznia
Super:)
fafiatko 25 stycznia
Wygladaja nawet lepiej niz u mojej babci!
Pycha i jaki ciekawy dodatek: dynia. Fajny przepis!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3 szkl. mąki pszennej tortowej 1 szkl.=250 ml
  • 2 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g roztopionego masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
  • 1 szkl. puree z dyni
  • 1 tabliczka białej czekolady + 5-6 łyżek mleka
  • 1 opakowanie posypki do ciastek
Składniki