Dyniowe ciasteczka

Dyniowe ciasteczka
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Mięciutkie, pachnące cynamonem i bardzo, bardzo smaczne. Dodatek czekolady i orzechów jeszcze bardziej podnosi walory smakowe. Z podanych proporcji wychodzi około trzydziestu sztuk. Polecam.

Składniki

  • 2 szkl. mąki pszennej (1 szkl.=250 ml)
  • 1 szkl. puree z dyni (temperatura pokojowa)
  • 1 jajko wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 70 g roztopionego letniego masła
  • 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać przez sitko do miski. Dodać cynamon, sodę, cukier puder. Wymieszać suche składniki. Dodać puree z dyni, jajko, roztopione masło, orzechy i czekoladę. Całość dokładnie wymieszać łyżką. Następnie miskę z ciastem dać do lodówki na jakieś pół godziny.
    Przygotować foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Łyżeczką nabierać ciasto i przy pomocy drugiej łyżeczki zsuwać je na blaszkę, tworząc w miarę zgrabne, okrągłe ciasteczka. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C około 20 minut.

Komentarze do przepisu (4)

KulinarnaChwila 03 października
Pyszotka:)
kucharka-amatorka 05 października
Dziękuję.
fafiatko 05 października
Na bogato!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 szkl. mąki pszennej (1 szkl.=250 ml)
  • 1 szkl. puree z dyni (temperatura pokojowa)
  • 1 jajko wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 70 g roztopionego letniego masła
  • 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady
Składniki