Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Dyniowa zapiekanka"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5177
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 45
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5177
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 45
Składniki
Mąkę posiekaj z masłem, dodaj wodę i sól, zagnieć ciasto, owiń je w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. Pamiętaj, aby wszystkie były dobrze schłodzone. Dynię pokrój w plastry i sparz ją osolonym wrzątkiem. Jajka zmiksuj ze śmietaną, dopraw lekko solą i pieprzem. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim nasmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką formę, robiąc dość wysokie brzegi. Ciasto zapiecz na lekko złoty kolor w nagrzanym do 200° C piekarniku. Na podpieczone ciasto ułóż na przemian plastry dyni i boczku. Całość zalej śmietaną z jajkami. Piecz dalej około 30 minut. Danie podawaj udekorowane ziołami.Źródło: Na żywo