Dynia pieczona na słodko

Dynia pieczona na słodko
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: KORAL
Pyszna ciepła przekąska na podwieczorek. Aromat rozchodzi się po całym domu. Zachęcam do upieczenia większej ilości takiej dyni. Potem możemy ją wykorzystać do pysznych kakaowych pierogów.

Składniki

  • Dynia obrana 550 g
  • 5-6 gożdzików
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1-2 łyżki oleju
  • przyprawa do piernika szczypta
  • cukier pomarańczowy 15 g
  • miód do polania

Przygotowanie

  1. Nagrzewamy piekarnik do 210 C.
    Dynię kroimy w średnią kostkę.
    Przekładamy na papier do pieczenia.
    Polewamy olejem, posypujemy cynamonem, przyprawą do pierników i cukrem. Dodajemy goździki, całość starannie mieszamy, aż przyprawy dokładnie oblepią kawałki dyni.
    Dynię z papierem przekładamy na pokrywkę naczynia żaroodpornego.
    Wkładamy do piekarnika na mniej więcej 45-60 minut, mieszamy od czasu do czasu.
    Gotowe polewamy miodem, lub posypujemy cukrem pudrem.

    Gorąco polecam do upieczenia większej ilości takiej aromatycznej dyni i wykorzystać ją do kakaowych pierogów.

Komentarze do przepisu (4)

Dolcevita-in-my-kitchen 13 listopada 2020
Uwielbiam dynie, pycha!
KulinarnaChwila 13 listopada 2020
super:)
konhambos 13 listopada 2020
Dynie robie tylko na slodko, w kazdej wersji, wiec dla mnie ten przepis jak znalazl.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Dynia obrana 550 g
  • 5-6 gożdzików
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1-2 łyżki oleju
  • przyprawa do piernika szczypta
  • cukier pomarańczowy 15 g
  • miód do polania
Składniki