Dynia faszerowana bakaliami:

Dynia faszerowana bakaliami:
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: helenapon
To typowo jesienny deser, który zjedzą nie tylko dorośli ale i dzieci. Dynia Muskat cudownie pachnie melonem i dobrze się łączy ze słodkimi dodatkami.

Składniki

  • 1 średnia dynia "Muscat"
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki "suchego" makaronu w kształcie ryżu
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 3 łyżki rodzynków
  • 6 wędzonych śliwek
  • 2 łyżki płatków migdałowych + 1 łyżka do dekoracji
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Makaron przepłukać na sicie zimną wodą. Przełożyć do miseczki i zalać wrzątkiem. Odstawić do napęcznienia pod przykryciem. Przestudzić. Połączyć z pozostałymi składnikami. Dokładnie wymieszać.
    Z dyni ściąć górę . Środek wydrążyć. Oprószyć delikatnie szczyptą soli. Włożyć przygotowane wcześniej nadzienie. Posypać zrumienionymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Przykryć odciętą częścią. Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec do miękkości (około 80 minut).

Komentarze do przepisu (1)

konhambos 07 października
Bardzo mi sie podoba ten przepis!
Składniki
  • 1 średnia dynia "Muscat"
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki "suchego" makaronu w kształcie ryżu
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 3 łyżki rodzynków
  • 6 wędzonych śliwek
  • 2 łyżki płatków migdałowych + 1 łyżka do dekoracji
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Składniki