Dynia faszerowana bakaliami:

Dynia faszerowana bakaliami:
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: helenapon
Tym razem spróbowałam podać dynię jako deser- na słodko- z bakaliami. Smakowała nie tylko najmłodszym.

Składniki

  • 1 średnia dynia ( u mnie odmiana "Muscat"
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki drobnego makaronu w kształcie ryżu
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki rodzynków
  • 6 śliwek wędzonych
  • 2 łyżki uprażonych płatków migdałowych (1 łyżkę odłożyć)
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie


  1. Makaron przepłukać na sicie zimną wodą. Przełożyć do miseczki i zalać wrzątkiem. Odstawić do napęcznienia pod przykryciem. Przestudzić. Połączyć z pozostałymi składnikami. Dokładnie wymieszać.
    Z dyni ściąć górę . Środek wydrążyć. Oprószyć delikatnie szczyptą soli. Włożyć przygotowane wcześniej nadzienie. Posypać zrumienionymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Przykryć odciętą częścią. Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec do miękkości (około 80 minut).

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 02 listopada 2019
Super deserek:)
Docherro 03 listopada 2019
Super:)
Składniki
  • 1 średnia dynia ( u mnie odmiana "Muscat"
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki drobnego makaronu w kształcie ryżu
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki rodzynków
  • 6 śliwek wędzonych
  • 2 łyżki uprażonych płatków migdałowych (1 łyżkę odłożyć)
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Składniki