Drożdżówki zwijane z makiem

Drożdżówki zwijane z makiem
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: SlodkiBlog
Niesamowicie puszyste i lekkie drożdżówki z masą makową

Składniki

  • Ciasto drożdżowe:
  • 400 g mąki (2 i 1/2 szklanki)
  • 200 ml ciepłego mleka (ok. 37°C) (3/4 szklanki)
  • 30 g drożdży świeżych
  • 3 żółtka
  • 50 g cukru / 4 łyżki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 35 g roztopionego masła (ok. 3 łyżki)
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • 1 jajko do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem
  • Masa makowa:
  • 100 g suchego maku mielonego
  • 3/4 szklanki mleka (ok. 200 ml)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Lukier:
  • 90 g cukru pudru (3/4 szklanki)
  • 2-3 łyżki gorącej wody

Przygotowanie

  1. Masa makowa cz. I:

    W garnku umieść wszystkie składniki oprócz jajka i cukru pudru. Gotuj na małym ogniu aż mleko odparuje (ok. 5 min).
    Odstaw do wystudzenia.

  2. Ciasto drożdżowe:

    Zrób zaczyn: drożdże rozkrusz do dużego kubka lub miseczki (pamiętaj że zaczyn kilkukrotnie urośnie więc naczynie musi być odpowiednio duże).
    Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru (odebraną z cukru przygotowanego do robienia drożdżówek), następnie dodaj 2 łyżki mąki i ok. 5 łyżek ciepłego mleka, tak aby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany (mąka i mleko również odebrane ze składników na ciasto).
    Drożdżówki przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 min aż zaczyn znacznie urośnie (ok. trzykrotnie).
    W tym czasie żółtka zmiksuj z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym przez ok. 5 min aż masa będzie gęsta i jasna.
    Do miski wsyp pozostałą mąkę wymieszaną ze szczyptą soli, wyrośnięty zaczyn, żółtka z cukrem oraz resztę ciepłego mleka i miksuj do momentu aż wszystko się dobrze połączy, a ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski (ok. 5-10 min).
    * Użyj miksera z hakami do ciasta drożdżowego, jeśli takiego nie masz, wymieszaj początkowo wszystkie składniki łyżką, a następnie wyrabiaj ręcznie aż ciasto przestanie się kleić do miski i do rąk.

    Następnie wlej przestudzone, roztopione masło oraz olej i ponownie wyrób aż wszystko się dobrze połączy (ok. 5-10 min).
    Miskę z wyrobionym ciastem przykryj folią spożywczą a następnie ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 40 min (ciasto musi kilkukrotnie zwiększyć swoją objętość, jeśli po 40 min nie urosło, zostaw je na dłużej).

  3. Masa makowa cz. II:

    Pod koniec rośnięcia ciasta dokończ przygotowywanie masy makowej: żółtko utrzyj z cukrem pudrem przez kilka minut, dodaj przestudzony mak i dokładnie wymieszaj.
    Białko ubij mikserem na sztywno, dodaj do masy makowej.

  4. Drożdżówki:

    Wyrośnięte ciasto uderz pięścią żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
    Wyłóż na stolnicę i wyrabiaj przez kilka minut.
    Podziel ciasto na dwie równe części, jedną włóż do miski i przykryj ściereczką, odstaw na później.

    Stolnicę lub blat posyp niewielką ilością mąki (im mniej tym lepiej).
    Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm tworząc prostokąt z którego jeden bok jest dłuższy.
    Na ciasto wyłóż połowę masy makowej i rozprowadź równomiernie, zostawiając nieco odstępu od brzegów ciasta.
    Dłuższy bok ciasta złóż do środka, a następnie przykryj go drugim bokiem ciasta.
    Złożone w ten sposób ciasto pokrój na paski o szerokości ok. 3 cm.
    Każdy z takich pasków skręć dwukrotnie tworząc coś na kształt spiralki.
    Gotowe drożdżówki odkładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    * Zobacz na filmie jak wykonać drożdżówki.

    Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 min.
    W tym czasie piekarnik rozgrzej do 180°C (grzałka góra-dół) i przygotuj drożdżówki z drugiej części ciasta.
    Drożdżówki piecz przez ok. 13 min na środkowej półce do zrumienienia.

  5. Lukier:

    Cukier puder rozetrzyj z gorącą wodą do uzyskania gęstej konsystencji.
    Polej przestygnięte drożdżówki.

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 25 września
Ale mi narobiłaś apetytu :)
SlodkiBlog 25 września
Polecam są przepyszne :)
Składniki
  • Ciasto drożdżowe:
  • 400 g mąki (2 i 1/2 szklanki)
  • 200 ml ciepłego mleka (ok. 37°C) (3/4 szklanki)
  • 30 g drożdży świeżych
  • 3 żółtka
  • 50 g cukru / 4 łyżki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 35 g roztopionego masła (ok. 3 łyżki)
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • 1 jajko do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem
  • Masa makowa:
  • 100 g suchego maku mielonego
  • 3/4 szklanki mleka (ok. 200 ml)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Lukier:
  • 90 g cukru pudru (3/4 szklanki)
  • 2-3 łyżki gorącej wody
Składniki