Drożdżówki z twarogiem

Drożdżówki z twarogiem
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: sereberko80
smaczne, puszyste, słodkie drożdżówki na deser, drugie śniadanie lub podwieczorek :-)

Składniki

  • mąka pszenna 1/2 kg
  • cukier 1/2 szkl.
  • cukier waniliowy 1
  • sól szczypta
  • drożdże 3 dag
  • mleko ciepłe 1 szkl.
  • jajko 1
  • olej 1/4 szkl.
  • nadzienie serowe:
  • twaróg półtłusty 40 dag
  • cukier waniliowy 1
  • cukier 1/2 szkl.
  • żółtko 2

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru, wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 15-20 min.
    Do miski wsypać pozostałą mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól, olej i jajko, dodać masę drożdżową i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (jesli będzie zbyt rzadkie, dodać trochę mąki). Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, ok. 1 godz.

    W tym czasie przygotować nadzienie: Twaróg zmielić lub zmiksować blenderem, dodac pozostałe składniki, dokładnie wymieszać.

    Wyrośniete ciasto podzielic na 16 równych części, Każdą rozwałkować

  2. na środek wyłozyć 1 łyżeczkę twarogu

  3. uformować drożdżówki

  4. połozyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować mlekiem

  5. Piec ok. 20 min. w temp. 170 stopni.

  6. Wierzch można polać lukrem. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Smacznego :-)

Komentarze do przepisu (14)

Patra1 14 grudnia 2015
jeju ale pyszności, muszę wypróbować:)
GREGORHSPEED 14 grudnia 2015
Pyszne <3
Futka 15 grudnia 2015
Przepyszne drożdżówki :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka pszenna 1/2 kg
  • cukier 1/2 szkl.
  • cukier waniliowy 1
  • sól szczypta
  • drożdże 3 dag
  • mleko ciepłe 1 szkl.
  • jajko 1
  • olej 1/4 szkl.
  • nadzienie serowe:
  • twaróg półtłusty 40 dag
  • cukier waniliowy 1
  • cukier 1/2 szkl.
  • żółtko 2
Składniki