Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
może nie są perfekcyjne , ale znikają w mgnieniu oka !
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 59
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 67
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 59
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 67
Składniki
Do miski wrzucamy pokruszone drożdże , dwie łyżki cukru, zalewamy podgrzanym ciepłym lecz nie gorącym mlekiem. Dodajemy do tego 4 łyżki mąki. łączymy [ja robię to łyżką drewnianą]. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 20 minut, aż drożdże zaczną pracować. Po tym czasie do miski dokładamy jajo, cukier, resztę przesianej mąki [ciasto ma wyjść elastyczne ale nie za twarde] po wyrobieniu dolewamy masło i wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Zostawiamy do wyrośnięcia. Posypujemy odrobiną mąki , przykrywamy bawełnianą ściereczką i kładziemy w ciepłe miejsce. kruszonka : wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i miksujemy do uzyskania grudkowatej konsystencji lub kruszymy rękami do uzyskania grudek. Gdy ciasto wyrośnie formułujemy drożdżówki [ja robiłam okrągłe, na środek kładłam mrożone truskawki 3-4 szt i posypywałam kruszonką]. pieczemy przez ok 40 minut [w zależności od wielkości żeby się nie spiekły albo jak będą duże to odwrotnie].