Drożdżówki z serem i jagodami

Drożdżówki z serem i jagodami
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: Baladynka
Z podanego przepisu wyszło mi 18 drożdżówek.

Składniki

  • Przepis na 16 – 18 bułeczek.
  • 600 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 70 g miękkiego masła lub margaryny
  • 1 jajko rozmącone
  • 8 g suchych drożdży
  • 1 i 1/8 szklanki mleka w temperaturze pokojowej
  • Nadzienie:
  • 250 g sera
  • 200 g jagód
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • 1 jajko rozmącone do smarowania bułeczek
  • 1 łyżka mleka.

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i zagnieść dokładnie jednolite ciasto.
    Gotowe ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na 1 – 1, 5 godziny do czasu podwojenia swojej objętości.

    Jeżeli mamy jagody mrożone to należy je wcześniej rozmrozić a następnie rozgnieść łyżką lub rozdrobnić blenderem.
    Ser biały rozgnieść widelcem i połączyć z cukrami i jagodami.

  2. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 – 4 części i z każdej rozwałkować placek o grubości 1,2 – 1,5 cm. Większą szklanką wykrawać kółka. W każdym kółku dociskając dno szklanki zrobić wgłębienie a następnie ułożyć w nim masę serową. Drożdżówki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce

    Gotowe bułki pozostawić jeszcze na 15 – 20 minut żeby się napuszyły.
    Przed wstawieniem do piekarnika wysmarować rozmąconym jajkiem z dodatkiem łyżki mleka.
    Całość wstawić do piekarnika i piec 20 – 30 minut w temperaturze 190 stopni C.
    Smacznego :-)

http://slodkoiwytrawnie.blogspot.com/2014/01/drozdzowki-z-serem-i-jagodami.html

Komentarze do przepisu (6)

Konto usunięte 31 stycznia 2014
Cudne i jednocześnie dość proste, fajnie,że na suchych drożdżach :)
Ewaaa 31 stycznia 2014
moje smaki, mniam :)
zlytygrysek 31 stycznia 2014
Aż się ślinię patrząc na zdjęcie :) Ale to musi być pyszne:))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Przepis na 16 – 18 bułeczek.
  • 600 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 70 g miękkiego masła lub margaryny
  • 1 jajko rozmącone
  • 8 g suchych drożdży
  • 1 i 1/8 szklanki mleka w temperaturze pokojowej
  • Nadzienie:
  • 250 g sera
  • 200 g jagód
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • 1 jajko rozmącone do smarowania bułeczek
  • 1 łyżka mleka.
Składniki