Drożdżówki z serem

Drożdżówki z serem
> 5-6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: BM87
Pachnące, miękkie i pyszne drożdżówki z serem. Idealne na śniadanie. :)

Składniki

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru, następnie dodać do mąki. Odstawić całość do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (ok. 20 minut).

  2. Do wyrośniętego ciasta dodać resztę składników: wbić jajka oraz żółtko, wsypać cukier waniliowy i sól. Wyrobić ciasto, aż będzie odstawało od ręki.

  3. Zrobić nadzienie: do sera dodać śmietanę, cukier waniliowy i cukier zwykły. Ewentualnie można także dać rodzynki lub płatki migdałów.

  4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Za pomocą odwróconego kubka należy wykroić okrągłe podstawy drożdżówek. Następnie kciukiem zrobić wgłębienie na środku każdego koła. W to wgłębienie nakładamy łyżeczkę farszu.

  5. Surowe ciasto dookoła posmarować białkiem - to nada drożdżówkom połysk.

  6. Piec w temp. 180 stopni około 20 minut.

Komentarze do przepisu (2)

Attaga08 08 maja 2011
Mmmmmmmmmmmmniam , do ulubionych:))
iwona86 21 października 2015
super :)
Składniki
Składniki